Nasiona na kiełki fasola Mung 40g

Nasiona na kiełki fasola Mung 40g

3,67 zł brutto 3,67 zł netto
Dostępność: dostępny
szt.


Drukuj

Nasiona na kiełki fasola Mung

Kiełki fasoli mung są źródłem witamin: A, C, z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, potas, jod, cynk. Można je spożywać na surowo, jak i po obróbce termicznej. Kiełki mają działanie podnoszące odporność organizmu oraz obniżające poziom cholesterolu.

Wygodną metodą uprawy kiełków, jest hodowla ich w kiełkownicy. Jest to naczynie składające się przeważnie z dwóch lub trzech tacek nakładających się na siebie. Dzięki temu w tym samym czasie można hodować kilka rodzajów kiełków jednocześnie. Naczynie posiada również pokrywę, oraz pojemnik na wodę. Tacki z kiełkami - najlepiej każdą oddzielnie, należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie. Po każdym kiełkowaniu tacki należy dokładnie wymyć, lub przelać wrzątkiem w celu wyeliminowania bakterii i pleśni.

Kiełki fasoli mung są gotowe do spożycia po około 2-4 dniach.
Można je przechowywać w lodówce około 7 dni.

Zobacz również