Nasiona na kiełki słonecznik
Kiełki słonecznika są łagodne w smaku, zawierają duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę D. Mają pozytywny wpływ na przemianę materii.
Wygodną metodą uprawy kiełków, jest hodowla ich w kiełkownicy. Jest to naczynie składające się przeważnie z dwóch lub trzech tacek nakładających się na siebie. Dzięki temu w tym samym czasie można hodować kilka rodzajów kiełków jednocześnie. Naczynie posiada również pokrywę, oraz pojemnik na wodę. Tacki z kiełkami - najlepiej każdą oddzielnie, należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie. Po każdym kiełkowaniu tacki należy dokładnie wymyć, lub przelać wrzątkiem w celu wyeliminowania bakterii i pleśni.
Kiełki słonecznika są gotowe do spożycia po około 2-3 dniach.
Można je
przechowywać w lodówce około 7 dni.