Ostatnie badania mówią jasno, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Bezapelacyjnie stwierdzono, że ich właściwe spożycie chroni nas przed rozwojem wielu chorób przewlekłych niezakaźnych, takich jak cukrzyca, choroby nowotworowe, czy choroba nadciśnieniowa. Wszystko to za sprawą znaczących ilości witamin, składników mineralnych oraz polifenoli. Niestety, dostępność, a przez to spożycie warzyw i owoców podlega dużym wahaniom sezonowym. Dobrym rozwiązaniem jest przerabianie owoców i warzyw w domu. W co drugim polskim domu robi się przetwory z owoców i warzyw. Ponad połowa Polaków przetwarza plony naszych działek, robimy dżemy, marynowane grzyby lub ogórki w słoikach. Utwierdza nas w robieniu tych smakołyków przeświadczenie, że to co zrobione w domu jest najlepsze, najsmaczniejsze i co ważne najzdrowsze. Oprócz wyżej wymienionych chętnie kisimy kapustę, przygotowujemy kompoty.