Winorośl to rodzaj pnączy z wąsami czepnymi występujące w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej. W Polsce najlepiej sadzić winorośl w miejscach słonecznych, ciepłych i zacisznych, osłoniętych od mroźnego wiatru. Winorośl lubi lekkie próchniczne gleby o Ph od 6,5 do 7. Przed posadzeniem musimy pamiętać, że pnącza potrzebują konstrukcji podporowej. W pierwszym roku mogą to być podpory indywidualne np. palik. Winorośl wymaga prowadzenia, to znaczy po 2-3 latach należy wykonać cięcie formujące, potem cięcia na owocowanie, odmładzające i sanitarne. W uprawie winorośli zwracamy na odpowiedni odczyn gleby. Wskazany dla tych roślin jest odczyn Ph około 7. Warto zaopatrzyć się w pehametr, który nam pomoże kontrolować odczyn podłoża. Należy pamiętać, że nie wolno łączyć nawożenia z wapnowaniem, miedzy zabiegami powinno być co najmniej 3 tygodnie odstępu. Po zastosowaniu obornika wapnowanie wykonujemy dopiero w następnym roku. W ciągu roku wykonujemy kilka zabiegów nawożenia, najintensywniej na początku wegetacji na wiosnę.