Małe, szarawo-brązowe lub żółtawo-brązowe motyle o smukłych ciałach i wąskich skrzydłach są częstymi gośćmi w naszych garderobach i spiżarniach. Mole składają jaja na ubraniach i tkaninach użytkowych: jego larwy żywią się głównie materiałami pochodzenia naturalnego, takimi jak wełna, bawełna czy futra, ale mogą też naruszać tkaniny syntetyczne. W żywności z kolei buszuje mklik mączny oraz omacnica spichrzanka. Ich larwy – białe lub żółtawe, z brązowymi główkami – gnieżdżą się w rozmaitych artykułach spożywczych. Zjadają produkty zbożowe (np. mąkę, kasze, makarony, suche wafle), bakalie, czekoladę, można je znaleźć nawet w liściach herbaty. Inwazja moli spożywczych często zmusza nas do pozbycia się większości kuchennych zapasów.
Walka z tymi szkodnikami nie jest łatwa. Walkę z nimi warto zacząć zaraz po tym, gdy zauważysz pierwsze oznaki pojawienia się. Samice składają jaja w takich produktach jak mąka, ryż, a nawet cukier, dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, najlepiej w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Mole spożywcze są dość łatwe do identyfikacji. Bardzo często zostawiają po sobie delikatną nić, podobną do pajęczyn. Pojawia się ona najczęściej w opakowaniach sypkich produktów spożywczych. 
Nasz sklep oferuje całą gamę środków do zwalczania moli ubraniowych i spożywczych.